Biodiverzitás

Természetesen senki nem ellensége önmagának!
A gazdasági racionalitás minden termelő esetében elsődleges, azonban sok olyan részletkérdésben lehet viszonylag fájdalommentes kompromisszumot kötni, ami viszont sokat jelent a természeti környezet megóvása szempontjából.


Mit tehet egy mezőgazdasági termelő a természeti környezet megőrzéséért?

  • Tájgazdálkodást folytatunk, próbáljuk megérteni, hogy az adott termőhely milyen gazdasági hasznosításra alkalmas a leginkább
  • Felhasználjuk elődeink tudását, támaszkodunk az “öregek” tapasztalatára és emlékezetére
  • Az állatainkat alapvetően helyben termesztett takarmánnyal etetjük
  • A földjeinket a saját állataink trágyájával trágyázzuk
  • Legfeljebb 5 Ha-os táblákat használunk, melyeket fasorokkal választunk el egymástól
  • Az “árnyék oldali” táblákat intenzívebben műveljük
  • A “verő oldali” táblákat szórvány fákkal árnyékoljuk a nedvesség megőrzése érdekében
  • Törekszünk a biodiverzitás növelésére
  • A kaszálókon a sarjú fűből minden évben meghagyunk egy maghozó sávot a természetes felújulás támogatása érdekében – 3 éves forgóval
  • A gépi kaszákon nem használunk szársértő hengert, ami biopépet készít minden, a fűszálak közt élő rovarból, puhatestűből, apró gerincesből