Macskák

A cicák rendkívüli vadászok.
Évszázadokon keresztül ezért és bájos megjelenésükért voltak megbecsült társai az embernek. Mára a házkörüli rágcsálók gyérítésében betöltött szerepük szinte elhanyagolhatóvá vált, inkább társaink mint segítőink.
Annyira, hogy az elvadult és a lakóhelyüktől elkóborló cicák komoly természetvédelmi problémává váltak, Magyarországon százezres nagyságrendben pusztítják az énekesmadarakat és egyéb apró gerinceseket. Európa énekesmadár állományának tragikus csökkenésében az élőhely mezőgazdasági eredetű degradációja után csak a második helyet töltik be, de becslések szerint így is kb. az évente elpusztult énekesmadarak mintegy 25%-áért a vadászó házimacskák a felelősek.

A Gyulamajorban mi is tartunk házimacskákat a betárolt szemes takarmány rágcsálóvédelme érdekében. Ugyanakkor a major körüli erdők természetes élőhelyei a vadmacskának. Nehéz a döntés, hogy meddig engedjük az állatainkat elkóborolni és mikor avatkozzunk be a csavargásba a vadmacska populáció genetikai tisztaságának megőrzése és a táplálékbázis védelme érdekében.

%d blogger ezt szereti: