Schwegler odúk

A modern erdőkben kevés az öreg fa, amiben a madarak fészkelő odút építhetnének maguknak. Az ember mesterséges odúk kihelyezésével segíthet fészkelőhelyet találni a fiatal és középkorú erdőkben. Sokféle anyagból lehet mesterséges odút építeni, de sajnos mindegyiknek van hibája.
A deszkából készült odúk hamar tönkremennek és gyakran kikezdik a harkályok. Az eternit nem szellőzik, lecsapódik benne a pára és a nyirkosság a fészekalj pusztulását okozhatja. Rönkodú csak komoly forgácsgéppel készíthető, kicsi a belső mérete és nehéz takarítani.
A fenti problémákra találta ki a Schwegler a fabeton odúkat. A fabeton egyesíti a fa és a beton kedvező építéstechnikai tulajdonsá­gait. A gyártás során puhafa aprítékot és kéreg nélküli fűrészipari hulladékot kevernek a betonhoz. A kitöltő beton viszonylag nagy tömeget eredményez, amely jelentős hőtároló képességet kölcsönöz a szerkezetnek. Ellenáll penészesedésnek, gombásodásnak és állati kártevőknek, nem szívja magába és nem tárolja a vizet, ezzel nem rontja a hőszigetelő képességet. Vízálló, tűzálló, fagyálló és kiváló páraáteresztő.
A Schwegler odúk elejét ki lehet venni, így az odúk könnyen tisztíthatóak.
A fabeton odúk várható élettartama 25 év, a gyártó 10 év garanciát ad a termékeire.
Sajnos az áruk is arányos a minőségükkel, egy fabeton odú nem olcsó.

Jelenleg a Gyulamajorban közel 100 db fabeton odút gondozunk.

%d blogger ezt szereti: